tlapka: Rozpuštěný sýr mám na špagetách nejraději. To bych je klidně dala na pár vteřin do mikrovlnky, jen aby tam byl.
nekra: Tak s tím by byl problém. Nejen že doma možná ani žádný sýr (který jím) nebyl, ale rozhodně nebyla k dispozici mikrovlnka. Ono to prej snad ani není zdravý, ty mikrovlny. Vzhledem k nenafukovacímu bytu u nás funguje cosi jako "výměna spotřebičů" - pořízení nového spotřebiče má za následek odsun nějakého staršího (možná na chalupu nebo co já vim?). Mikrovlnka již byla odsunuta.
zo: Přesně to samé se mi taky podařilo! Bohužel jsem neměla až tak čistý dřez, takže polovina špaget letěla do koše. A jich bylo tolik, že bych mohla jít do adry krmit bezdomovce .
Taky mám jeden špagetový článek - kdybys měl zájem si ho přečíst, tak je tady http://zo.pise.cz/41-jak-som-teda-varila.html . Ale samozřejmě tě nenutím
.
---
zo.pise.cz
david: Přijde mi, že ti do dřezu uteklo nějak hodně špaget. Když jsem to dělával já tímto způsobem, sem tam jedna, dvě nebo tři špagety utekly, ale taková velká (dospělá) porce určitě nikdy.
Špagety vypadají dobře, líbí se mi netradiční kombinace surovin. Akorát buď jsem slepý nebo nevidím omáčku. A pokud je schovaná pod tou paprikou, tak to jí asi moc nebude, z čehož vyplývá, že mnoho špaget jsi snědl nenamočených v omáčce.
Jinak máš dobrou hodnotící stupnici. Nejdříve jsem čekal, že to bude 2 jako ve škole, ale máš to naopak a mnohem jednodušší.
nekra: zo: Přebytek špaget nastal jen jednou v přátelském kolektivu, kdy byly k obědu, ale nedokázali jsme je sníst, tak se pak musely vyhazovat. I s úžasnou omáčkou od Míšy, což byla zatím ta nejlepší omáčka na špagety, jakou jsem kdy jedl (zdaleka takové kvality nedosahuji, možná proto, že nemám nervy omáčku vařit několik hodin).
David: To byla snad celá várka. Prostě jsem neudržel pokličku a špagety opustly hrnec.
Omáčka jsou ty kousky paprik a rajčat (to červený), ta tekutější část moc vidět není. Pokud takto nehomogenní směs odmítáš uznat jako omáčku, navrhni prosím vhodnější a ne přílš dlouhý název pro výstižnější budoucí označení .
Jídlo je foceno ještě před zamícháním, jedl jsem to až po zamíchání. Na focení to před zamícháním vypadá líp než chaotický barevný chumáč, na chuť to je zas homogennější po zamíchání (a jak podotýkáš, ne tak suchý na většině špaget).
Doufám, že tohle vysvětlení nebereš jako podvod. Aspoň jsem měl dojem, že se jídla typicky fotí "jak se servírují" a ne "jak je zákazník rozhrabe", tedy např. rizoto se fotívá jako kopečky posypaný sýrem, i když si ten sýr pak strávník zamíchá do rýže.
Jo, tahle jednodušší stupnice je pro mne dostačující. Není záhodno předpokládat, že by se vyskytla čtvrtá kombinace, tedy že by to chtěl jíst někdo jiný, zatímco pro autora by to bylo fuj. Na školní pětistupňovou škálu by to šlo rozšířit rozvětvěním některých možností, i když ta čísla jdou v obráceném sledu (tady je to spíš jako "body" nebo tak něco).
Bod 1 rozšířit na známky 5 (autor se po jídle pozvrací nebo mu je špatně) a 4 (autorovi jídlo pouze nechutná), bod 2 rozšířit na známky 3 (autor jídlo dokáže sníst, ale chuťově žádná sláva) a 2 (autorovi jídlo chutná) bodu 3 přiřadit známku 1 (jídlo chutná i ostatním lidem). Na školní stupnici by to byla spíš trojka.
Po několikátém přečtení je moje trojbodová škála snadno zapamatovatelná, vyšší číslo znamená lepší výsledek.
david: Nekra: navrhuji zeleninová příloha.
Ale ne, klidně by to mohla být omáčka, na tom nesejde. Důležitá je především chuť. A já myslím, že tohle by mi chutnalo.
Určitě neberu nic jako podvod a určitě je lepší fotit jídlo před konzumací, vypadá to líp.
nekra: Není příloha spíš to, co se kdyžtak dává vedle (na okraj talíře)? Ještě jsem teda neviděl přílohu zamíchanou do hlavního jídla. To už mi osobně přijde přesnější formulace "polito vařenou zeleninou s trochou šťávy".
Děkuju. Vzhledem k tomu, že nehlášené grafické úpravy jako podvod osobně beru, tak při troše "hnání do absurdna" by obdobný princip mohl být napasován na cokoliv, co se ohledně fotky nezmíní při jejím zveřejnění (a to i když ji zveřejňuje autor).
Samozřejmě, že jídlo fotím před konzumací. Jídlo během konzumace fotit nemohu, protože v rukou držím (obvykle) příbor a nevešel by se mi do nich foťák. Fotit jídlo po konzumaci, to je ještě horší nápad - rentgen doma nemáme, takže to by muselo jídlo zas opustit mé tělo. Horní opouštění rád nemám a i kdyby k němu došlo (hodnocení 1), tak bych měl určitě jiné starosti, než ho fotit. Dolní opouštění rád nemám taky, i když je nevyhnutelné, ale tam je zas větší problém s ověřením, zda se jedná o dané jídlo. (Zájemci o fotky jídel po konzumaci nechť si je najdou na netu nebo vytvoří po osobním uvaření.)
Tak, to byla taková "sranda", aneb šílený doslovný "matfyzácký" výklad . Ve skutečnosti hádám, že místo slova "konzumací", tam má být něco jiného, co lépe vystihuje danou situaci (i při chápání do absurdna), jen mi nedochází, co za slovo by to mělo být.
david: Tak špagety se zeleninový salátem. Jak jsem psal výše, vůbec bych to nehrotil, hlavní je ta chuť (důležitější je dostat za 3 než správně dodržet terminologii).
Ještě je možnost to zamíchat a pak vyfotit, což já rád s oblibou dělám, než to vůbec začnu jíst.
Konzumace je správný výraz, lepší bych tam nedosadil.
nekra: Dobrá připomínka, že při "špagetách se zeleninovým salátem" nemusí být ten salát izolovaně v misce.
Za 3 to bývá málokdy, pokud to obsahuje nějakou experimentální část (se špagetama, který nepotřebovaly záchranu, by ostatní nejspíš neměli problém a dochutí si to věcma podle sebe -jako kečup, sejra atd.). Nemanipuluju dost lidi k tomu, aby to ochutnali.
Jo, to taky je. Já radši fotím před mícháním. Některý jídla před jedením ani nemíchám.