Článek Narozeninový dort

Vložit nový komentář

Přihlášení
jméno:heslo:ze serveru:
vaše jméno:
vaše www: http://*
opište kód:

Pozn.: označená pole nejsou povinná. Odkaz na www bude zobrazen pod Vašim komentářem, pokud se jedná o odkaz na blog.

Komentáře k článku: Narozeninový dort

25. 12. 2015 - 17:37

david: Dodatečně přeji všechno nejlepší k narozeninám! Ty ses narodil na Štědrý den nebo někdy hodně blízko?

Proč je tam výraz "posledními narozeninami" - jak jako posledními? Myslíš nedávnými?

Nejsem kuchař ani pekař, ale není škoda provést zkoušku stavu upečení dortu tím, že ho rozkrájíš, nestačí do něj píchnout špejlí?

---
david-r92.blog.cz

26. 12. 2015 - 20:31

tlapka: Takže všechno dobré k Vánocům, narozeninám i do nového roku! Očividně slavíš ekonomicky vše v jednom. Nejmenuješ se ještě k tomu všemu Adam?
Svůj první dort jsem pekla v únoru a měla jsem pěkné bobky, aby se povedl. Naštěstí vyšel krásně, recept mi dala kamarádka jako vážně ověřený a jednoduchý - na estetiku taky moc nejsem, ale chuťově byl vynikající, dokonce nebyl ani přeslazený, a to včetně krému. Chceš recept?

---
tlapka.pise.cz

26. 12. 2015 - 23:23

zo: No, všechno je jednou poprvé, já kdybych zkoušela upéct dort, tak nejspíš lehnu popelem i s domem . Nepochopila jsem to s těmi kontaminovanými vejci, ale co už (já se ve všem hrabu rukama a zatím se nic nezkontaminovalo). No, sama sice nepeču, ale s babičkou ano - takže bych pro příště doporučila máslo nahrubo nastrouhat a potom by to mělo jít lépe (ale je to piplačka a ruce si stejně zasereš).
Přidávám se k Davidovi s doporučením špejle .

---
zo.pise.cz

29. 12. 2015 - 16:25

nekra: david: Díky za přání . Můžeš hádat, kdy jsem se narodil .
Poslední znamená první chronologicky dozadu.
Píchal jsem do něj, ale nestačilo mi to k ujištění, že to je fakt upečený (hlavně ten umaštěný povrch mne zmátl).

tlapka: Díky za přání . Jméno se taky neprozrazuje . Pro mne ta estetická stránka byla důležitá, aby to vypadalo, jak to dobře. A na krémy moc nejsem, nanejvýš z pudingu - bejvají tučný, kvůli spoustě másla.
Ad recept - je to nějak "tajný"? Jestli ne, tak o tom můžeš napsat článek .
I když mne tohle moc nemotivovalo vařit/péct dle receptů. Experimentování je větší sranda a navíc neúspěch víc předpokládám, tak mne tolik nezaskočí.

zo: Syrová vejce jsou přinejmenším potenciální zdroj nákazy. Takže se vyhýbáme tomu, aby od syrových vajec byly věci zbytečně - jako třeba pult, nádobí, co se bude používat na něco jinýho atd. a i s použitým nádobím od syrových vajec (či těsta vejce obsahující) je třeba zacházet opatrně. Aspoň u nás to tak je. Dům ani byt popelem nelehl a já taky ne, takže z tohohle hlediska dobrý . Strouhat máslo, to by mne v životě nenapadlo, a čtu o tom prvně - zasralo by se hlavně struhadlo (máslem).

---
nekra.pise.cz

01. 01. 2016 - 22:30

sayonara: Možná by pomohlo, kdyby se ten dort vyráběl z více vrstev, takže by nehrozilo, že se nedopeče. Divně se mi leskly věci, v kterých bylo příliš oleje.

A taky přeju všechno nejlepší k narozeninám!

---
sayonara.pise.cz

02. 01. 2016 - 12:46

nekra: Taky díky za přání .

Tak dort (pečený) se obvykle vyrábí tak, že se upeče tlustší korpus, ten se rozkrájí na několik tenčích plátků, ty se pomažou nějakým krémem nebo marmeládou (u sladkého dortu) a přilepí se na sebe, takže ten dort ve výsleku JE z více vrstev. Vrstva těsta, vrstva marmelády, vrstva těsta, vrstva krému (...), nebo tak nějak podle počtu pater a náplních.

---
nekra.pise.cz