V sobotu 25.7.2015 jsem se rozhodl zase experimentovat v kuchyni. Tak jsem se kouknul, co je doma a rozhodl jsem se, že si udělám ovocný koláč. Pokud při čtení postupu dojdete k závěru, že mi hráblo, dodávám: "Ne prvně" :D.
Vzal jsem zbytek koupeného houskového knedlíku a nakrájel jsem ho na plátky. Oloupal jsem cuketu (žlutý kyj :) ), část jsem ji najemno nastrouhal a v sítku z ní vidličkou vymačkával vodu. Následně jsem do nastrouhané cukety rozdrobil houskový knedlík a rukama jsem to zapracoval na hrubé těsto.
Do pánvičky jsem nalil olej a trochu jsem ho rozetřel, pak jsem tam kydnul kouli těsta a rozprostřel ji po pánvi dřevěnou placatou obracečkou :). Zapnul jsem sporák na mírný plamen a nechal korpus chvíli smažit. Šel jsem si připravit oblohu, ale pak jsem plamen vypnul, aby korpus nebyl moc přepečený, než bude obložen :).
V misce jsem rozmačkal rozměklý banán, přidal jsem lžičku rybízové marmelády a dvě lžičky jogurtu a rozmíchal jsem to na kašovitou hmotu. Taky jsem nakrájel na plátky jednu nektarinku. Tu jsem rozložil na korpus a zakydal sladkou omáčkou. A zase smažit, chvílema jsem to přiklápěl takovou tou krásnou průhlednou pokličkou :D.
Už tu byl první problém - obloha nebyla pořádně propečená a korpus už vykazoval známky připalování. No možná jsem ho neměl smažit před obložením. Další problém byl, jak výsledný koláč sundat z pánve, aby se nerozbil. To se mi nakonec nepovedlo, takže jsem si ho kus obracečkou ukrojil už na pánvi.
Oproti pochybám, jestli to nebude hnusný jak tágo, se katastrofa nekonala. Sladká obloha přebila mdlou chuť těsta (cuketa ani knedlík nejsou chuťově výrazné), takže to bylo docela fajn. Hodnocení 2. Koláč zpočátku (za horka) působil dost jako rozpadák. Snědl jsem ho půlku a už jsem si připadal přežraně. To bude asi těma knedlíkama.
Po vychladnutí bylo snazší transportovat z pánve ukrojené kousky koláče a korpus byl i místy pečeně křupavý. :)) Nějaké chyby tam byly, asi moc cukety na množství knedlíku (což vedlo k za horka rozpadacímu těstu), předčasné smažení korpusu i nerovnoměrně rozprostřené těsto a nevycentrovaná pánev na sporáku :).
Takže pokud vás napadne kreativní nápad, jak zpracovat v kuchyni zbytky surovin, nebojte se toho, nemusí z toho vylézt nějaká odporná srágora, jak si možná myslíte :D. Dobrou chuť a kreativního ducha!