Tak jsem tady se svým dalším článkem, ani nevím, jestli psát "druhým", když jsem včera ten úvodní omylem zveřejnil 2x.
Při zakládání nové rubriky mne překvapilo, jak moc je omezena délka jejího názvu. Možná kvůli šetření místa na serveru? I když dlouhý název přehlednosti také nepřidává. Rubriku jsem chtěl nazvat "Vaření, experimenty a dobrodružství s jídlem", ale ani ty experimenty se tam nevešly celé. Do veřejné rubriky "Jídlo, recepty" článek (zatím?) nepřidávám - nejen že nevím, jaké jsou důsledky z takového přiřazení vyplývající, taky by to tam mohlo působit jako "plevel". Moje vaření (smažení, případně pečení) nejsou nutně následováníhodné recepty, jde o experimenty nebo "klasické" kombinace, které napadnou skoro každého, jako rozvařit si ke špagetám rajčata. Experimenty slouží někdy jako odstrašující příklad, protože si neuvědomím některé souvislosti nebo nepoužívám dostatečně vhodné pomůcky.
Následující stupnici hodnocení jídla jsem používal již na původním působišti a budu ji používat i tady (má 3 stupně):
Večer jsem si nějakou tu zmrzlinu dal, byla dobrá, ale dal jsem si jí tolik, že se mi jí část předčasně roztekla. Máma byla na dotaz ochotná lžičku ochutnat, ale jak/jestli jí chutnala, jsem se zapomněl zeptat. Hodnocení tedy přinejmenším 2.
V pondělí večer byla zmrzlina fajn. V úterý ráno z ní byl flák ledu, který jsem i po chvíli ponechání v kuchyni (mimo mrazák) nelehce rozpíchával a drtil vidličkou. Borůvky a jogurt, rybíz a tvaroh, byla by škoda to vyhodit. Místo zmrzliny to byla spíš ledová tříšť, formou drsnější, ale pořád to chutnalo po borůvkách v jogurtu.
V důsledku toho mám pro vás jedno doporučení - pokud si v běžných kuchyňských podmínkách (rozuměj "bez speciálního udělátka určeného přímo k výrobě zmrzliny (zmrzlinovače?)") chcete udělat zmrzlinu, doporučuju s tím začít ráno (pokud máte den volna). Odpoledne z toho už bude zmrzlina, odpoledne jsou dlouhá a horká (v teplých dnech) a do večera máte dost času zmrzlinu zlikvidovat (slízat, sníst), zvlášt když vám s tím někdo pomůže. Tím se vyhnete zmražení ve velký obtížně rozbitelný kus ledu bez toho, abyste museli v noci vstávat a zmrzlinu udržovat :D.
K technickým informacím - začal jsem s ní asi ve 4 odpoledne, a mezi 8.a 9. večer jsem ji vyzkoušel. Mraženo v horním šuplíku mrazáku ze tří. Tolik hrubé info, abyste si mohli udělat představu, jak dlouho to asi trvá.
RE: Borůvková zmrzlina (s rybízem) | tlapka | 16. 07. 2015 - 18:50 |
RE: Borůvková zmrzlina (s rybízem) | nekra | 16. 07. 2015 - 23:28 |
![]() |
tlapka | 17. 07. 2015 - 08:39 |
RE: Borůvková zmrzlina (s rybízem) | nekra | 18. 07. 2015 - 20:53 |
![]() |
tlapka | 18. 07. 2015 - 21:03 |